Wat is coachen? Algemeen gezegd is coachen een manier om gezonde mensen een doel laten behalen door persoonlijke begeleiding, die laagdrempelig en oplossingsgericht is. Een coach ondersteunt en begeleidt hierin.  

Iedereen is uniek en ontwikkelt zich lichamelijk, sociaal en emotioneel, maar wel in eigen tempo. Een nieuwe fase brengt vaak ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Spannend en blije of onzekere en verdrietige. Samen kunnen we gaan kijken hoe je hiermee om kunt gaan. Ik heb daarvoor geen vastomlijnd plan. We bekijken per keer wat er nodig is. 

Ik ben een echt “mensen” mens en werk dan ook graag met mensen, kinderen en volwassenen. Ik vertrouw op mijn intuïtie die mij door mijn levenservaring en opgedane kennis, eigenlijk nooit in de steek laat. Mijn specialisaties zijn coachen bij rouw & verlies en coachen samen met mijn hondje Juffrouw Janszen.


coaching bij verdriet en rouw

Verdriet en rouw horen bij het leven. Net zoals dag en nacht bij elkaar horen. Daar krijgen we allemaal vroeg of laat mee te maken.

Ander gedrag kan het gevolg zijn van een verlies. Je moet ineens een dierbare missen, iemand uit het gezin, de familie of vriendenkring. Of er wordt een ouder ernstig ziek. Je huisdier komt te overlijden. Een verhuizing betekent dat je je vertrouwde omgeving kwijt raakt, andere vrienden moet zoeken. Vader en moeder gaan scheiden - moet een kind dan partij kiezen, hoe ziet zijn toekomst eruit?

Ook al is het verlies onherroepelijk, of komt er iets anders - en misschien wel beters - voor in de plaats: je bent iets kwijt en dat blijft zo. Emotie overheerst en bepaalt het gedrag.

Adviezen als 'het is nu eenmaal zo' tot 'stel je niet aan' bieden geen houvast.

Bijzondere coaching kan dat wel. Die kan ertoe leiden dat je dóór kunt gaan en accepteert te leven mét dat verlies. Het verdriet wordt niet weggepoetst, maar gaat onderdeel uitmaken van het leven, zonder dat te bepalen.

Tijdens deze sessies maak ik gebruik van een bijzondere landkaart die hierbij een belangrijke plek inneemt.


honden en kwispelkracht...

In ons gezin zijn altijd honden aanwezig geweest. Hun aanwezigheid heeft door de jaren veel voor onze opgroeiende kinderen betekend en dit heeft ertoe geleid dat ik in 2018 een aanvullende opleiding heb gedaan om te leren coachen samen met een hond aan de AAI (Animal Assisted Intervention) academie van Kwispelkracht. Hier heb ik geleerd om mijn hond verantwoord in te kunnen zetten als co-coach tijdens de sessies; waarbij veiligheid, betrouwbaarheid en dierenwelzijn uitgebreid aan bod kwamen.

Tijdens de opleiding bleek een klein hondje zeker een aanvulling met het coachen. Kleine honden werken ontwapenend en ontspannend, zelfs pubers gaan op hun knieën.

 

Werken met een hond heeft veel voordelen:

- vaak lekker buiten bezig zijn

- lichaamstaal is belangrijk

- positiever zelfbeeld ontwikkelen

- plezier en humor tijdens het coachen

- laagdrempelig en speels

- een hond is eerlijk in zijn reactie, een hond be- of veroordeelt niet


mijn team

 

Tante Bep en ik waren een team. Helaas is hier een abrupt en veel te vroeg einde aan gekomen. Na de positieve en fijne samenwerking met Tante Bep, heb ik besloten weer een pup op te leiden.

 

Graag wil ik jullie voorstellen aan Juffrouw Janszen - zo heet ze écht. Het zal nog wel even duren voordat zij echt ingezet kan worden, maar ze zal vaak aanwezig zijn. Om te wennen aan het bezoek, de aandacht, maar ook om te leren aanwezig te zijn en daarbij op haar plaats te blijven en verder niets te hoeven doen.

Tante Bep

september 2015 - juli 2020

Juffrouw Janszen

geboren  mei 2020