coaching met een hond

De opleiding

In ons gezin zijn altijd honden aanwezig geweest. Hun aanwezigheid heeft door de jaren heen veel voor onze opgroeiende kinderen betekend en dit heeft ertoe geleid dat ik in 2018 de opleiding heb gedaan om te leren coachen samen met een hond aan de AAI (Animal Assisted Intervention) academie van Kwispelkracht.

Hier heb ik geleerd om mijn hond verantwoord in te kunnen zetten als co-coach tijdens de sessies; waarbij ook veiligheid, betrouwbaarheid en dierenwelzijn uitgebreid aan bod kwamen. 

Bij het coachen ga ik altijd uit van het positieve, dat wat wel goed gaat, want er gaat altijd wel iets goed! Kinderen en jongeren bezitten de kwaliteiten die ze nodig hebben wel maar moeten nog ontdekken hoe ze ingezet kunnen worden.

Tante Bep

Tante Bep, mijn Chihuahua, en ik zijn een team. Tijdens de opleiding bleek dat ook kleine hondjes een aanvulling zijn tijdens het coachen. Juist omdat ze zo klein is, zijn kinderen eigenlijk nooit bang voor haar en werkt haar aanwezigheid ontwapenend en ontspannend. Jonge kinderen zijn zich vaak niet eens bewust dat ze met coaching bezig zijn. Spelenderwijs leren ze tijdens de oefeningen met de hond over zichzelf en door hun ervaringen zijn ze al oplossingsgericht bezig. Het is dan mijn taak als coach de verbinding te leggen naar bijv. een nieuw te leren vaardigheid. Een kind groeit hiervan, wordt sterker en ontwikkelt een positiever zelfbeeld. Zelfs pubers krijgt ze op de knieën.

Daarnaast heeft het werken met een hond nog meer voordelen:

-      Lekker buiten bezig zijn(mits het weer het toelaat)

-      Lichaamstaal is belangrijk

-      Plezier en humor tijdens het actief bezig zijn

-      Een hond is altijd eerlijk in zijn reactie, zij be- of veroordeelt niet

werkwijze