coaching met een hond

De opleiding

In ons gezin zijn altijd honden aanwezig geweest. Hun aanwezigheid heeft door de jaren heen veel voor onze opgroeiende kinderen betekend en dit heeft ertoe geleid dat ik in 2018 de opleiding heb gedaan om te leren coachen samen met een hond aan de AAI (Animal Assisted Intervention) academie van Kwispelkracht.

Hier heb ik geleerd om mijn hond verantwoord in te kunnen zetten als co-coach tijdens de sessies; waarbij ook veiligheid, betrouwbaarheid en dierenwelzijn uitgebreid aan bod kwamen. 

Bij het coachen ga ik altijd uit van het positieve, want er gaat altijd wel iets goed! Kinderen en jongeren bezitten alle kwaliteiten die ze nodig hebben maar moeten alleen nog ontdekken hoe ze ingezet kunnen worden.

Mijn co-coaches

Tante Bep en ik waren een team. Zij liet mij tijdens de coaching zien, wat een meerwaarde zij had. Hierdoor heb ik besloten om met haar aan de opleiding bij de Kwispelkracht Academie te starten. Tijdens de opleiding bleek dat een klein hondje zeker een aanvulling is tijdens het coachen. Juist omdat ze zo klein was, waren kinderen eigenlijk nooit bang voor haar en werkte haar aanwezigheid ontwapenend en ontspannend. Helaas is hier een abrupt en veel te vroeg einde aan gekomen.

 

Jonge kinderen zijn zich vaak niet eens bewust dat ze met coaching bezig zijn. Spelenderwijs leren ze tijdens de oefeningen met de hond over zichzelf en door die ervaringen zijn ze al oplossingsgericht bezig. Het is dan mijn taak als coach de verbinding te leggen naar een nieuwe vaardigheid. Een kind groeit hiervan, wordt sterker en ontwikkelt een positiever zelfbeeld. Zelfs pubers gaan op de knieën voor zo'n klein hondje.

Daarnaast heeft het werken met een hond nog meer voordelen:

-      Lekker buiten bezig zijn(mits het weer het toelaat)

-      Lichaamstaal is belangrijk

-      Plezier en humor tijdens het actief bezig zijn

-      Een hond is altijd eerlijk in zijn reactie, zij be- of veroordeelt niet

 

Na de positieve en fijne samenwerking met Tante Bep, heb ik besloten weer een pup te gaan opleiden. Graag wil ik jullie voorstellen aan Juffrouw Janszen, ‘co-coach’ in opleiding. Juffrouw Janssen- zo heet ze écht. Het zal nog wel even duren voordat zij ingezet kan worden, maar ze zal tijdens de coach sessies vaak aanwezig zijn. Om te wennen aan het bezoek, de aandacht, maar ook om te leren aanwezig zijn en daarbij op haar plek te blijven en verder niets te hoeven doen.

 

werkwijze

Tante Bep  september 2015 - juli 2020

Juffrouw Janszen mei 2020