Toon oprechte belangstelling

Dat is echt de eerste regel voor een goed gesprek. Vraag niet tussen neus en lippen door bijvoorbeeld hoe het was op school. Neem er de tijd voor of doe het later wanneer je te druk bent op dat moment. Als je zelf niet onbevangen kunt luisteren, doe het dan liever niet!

Maak geen verhoor van je gesprek

Stel niet te veel vragen tegelijk. Je kunt ook gewoon eens bevestigd ‘hummen’ of stel een vraag die begint met HOE vond je dat of HOE was dat voor jou?

Je kind weet dan dat je luistert en interesse hebt in zijn of haar verhaal. Hij of zij kan dan zelf besluiten om erover te vertellen...of niet! Want heb niet de illusie dat je kind of puber je altijd alles vertelt. Vooral pubers delen heel veel ook niet. Zij bespreken het soms liever met hun vrienden of vriendinnen.

Verplaats je in hun belevingswereld

Ook kinderen hebben gevoelens en verlangens. En die mogen er ook zijn, toch? Ze sluiten misschien niet altijd aan bij jouw beleving of voorkeur, maar besef dat elk kind een uniek individu is en zowel mooie als minder mooie eigenschappen heeft meegekregen van jou en je partner. Misschien is er een andere manier die beter bij mijn kind past dan bij mij, om iets wat stroef loopt op te lossen. Misschien heeft hij of zij zelf een idee waar je verder mee kunt komen in jullie communicatie.

Wees betrouwbaar

Betrouwbaar zijn is iets anders dan consequent zijn. Consequent zijn en altijd de regels naleven? Hou op, dat lukt niemand. Maar betrouwbaar kun je wel altijd zijn. Doe wat je zegt of hebt beloofd. Lukt het een keer niet, geef jezelf dan lucht door eerlijk te zijn en te vertellen waarom je iets op dat moment niet waar kunt maken. Vooral bij pubers gaat betrouwbaarheid dieper. Je laat hen weten dat ze onvoorwaardelijk bij je terecht kunnen. Ook al keur je iets wat ze gedaan hebben af.

Vergeet vooral niet te lachen

De uitspraak 'een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Lachen is namelijk gezond, dat is wetenschappelijk bewezen. Lachen lucht op en werkt aanstekelijk. Dus bekijk het soms eens van de andere kant, onderste boven of van onderen, dan ziet de wereld er heel anders uit!